Kapel op 't Rijsselt
Mettrayweg 25
7211 LC Eefde
0575 - 570521
info@kapeloptrijsselt.nl
     
 

Concertagenda 2015-2016

Voor aanvangstijden, prijzen, reserveringen en andere praktische informatie: zie onderaan deze pagina, bij “reserveren” en bij “praktische informatie”. Voor concerten op het Gastvrije Podium: kijk op de “Kapel-agenda”.

 

 

 

 

19 juni 2016 | aanvang: 11.30 uur

  

Pas de Deux²   -   Accordeonduo Toeac en duo Sax & Stix

Het concertseizoen in de Kapel wordt afgesloten met een wervelend optreden van twee heel bijzondere duo’s met een niet alledaagse bezetting: accordeon, saxofoon en slagwerk (vibrafoon).
Het concert is opgebouwd rond de muziek van de Groupe des Six, een groep Franse componisten uit het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw. Hun muziek, gebaseerd op het klassieke idioom en beïnvloed door o.a. Eric Satie, wordt gekenmerkt door speelse vrolijkheid en muzikale helderheid. Niet zelden wordt een absurde situatie als thema gebruikt. Muziek dus om de muziek zelf.

 

 

8 mei 2016 | aanvang: 11.30 uur

Sound the trumpet

Project-ensemble rond sopraan Esther Ebbinge dat speciaal voor dit concert in de Kapel is samengesteld uit leden van o.a. het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman en het orkest van The Royal Opera House Covent Garden in Londen.
Vanuit de Renaissance ontstond in Italië de Barokmuziek (Stile Moderno) die later door Engelse componisten in een eigen zeer toegankelijke stijl verder werd ontwikkeld. Die ontwikkeling staat in dit concert centraal: feestelijke muziek zoals we die kennen van o.a. Purcell en Händel. Bijzonder aan het Sophia ensemble is de bezetting met authentieke instrumenten. Naast de basis van orgel/klavecimbel en cello spelen barokhobo en natuurtrompet een hoofdrol.

Sophia ensemble

 

 

Extra concert:   17 april 2016 | aanvang: 16.00 uur

Filling the gap: tot de wachter heeft gezongen...

Musici en fluitbouwers van het internationale ensemble Aventure hebben een serie blokfluiten (een zg. consort) gereconstrueerd zoals dat omstreeks 1460 bestaan kan hebben. De fluiten konden worden gebouwd op basis van gegevens die zijn verkregen n.a.v. de oudst bekende blokfluit in Nederland die in Dordrecht werd gevonden. De onderzoeksresultaten werden gecomplementeerd met een CT-scan die m.b.v. het Dordrechts Museum werd uitgevoerd door de afd. radiologie van het Albert Schweizer Ziekenhuis in Dordrecht.
In een concert met de titel Tot de wachter heeft gezongen vult het ensemble het gat tussen de tijd van de vondst en de vroegst bekende muziek voor de 16e eeuwse blokfluiten.
Meerstemmige vocale en instrumentale muziek van Oswald von Wolkenstein (1377-1445), de Mönch von Salzburg (eind 14e eeuw) en uit het Gruuthuse-handschrift (plm 1400, Brugge).
Meer info op www.erfgoedstem.nl/zeldzame-middeleeuwse-blokfluit-door-rontgen-scan/ en op www.aventure-ensemble.nl.

Op 11 december jl. werd in het programma De kennis van nu (Radio 5) aandacht besteed aan de vondst en de reconstructie van de fluit en natuurlijk aan de muziek die in het concert is te horen.
Beluister hier de uitzending https://soundcloud.com/dekennisvannu/blokfluit-in-de-ct-scan

In een ongedwongen meet&greet-sfeer vertellen de musici na afloop van het concert aan belangstellenden graag meer over de vondst, de muziek en het bouwen van de instrumenten.

Aventure, ensemble voor middeleeuwse muziek.

 

 

20 maart 2016 | aanvang: 11.30 uur

Die sieben letzten Worte...

Joseph Haydn heeft zijn beroemdste werk gebaseerd op de zeven laatste woorden die Jezus aan het kruis zou hebben gesproken. De bisschop van Cádiz gaf hem in 1785 opdracht tot de compositie. Elk deel ervan zou een uitbeelding moeten zijn van een van die door Jezus gesproken woorden. In het laatste deel zou het beven van de aarde moeten doorklinken. Evenals de twee eeuwen eerder gecomponeerde Tenebrae Rensponsories van de Spaanse polyfonist Tomás Luis de Victoria wordt deze muziek beschouwd als spiritueel hoogtepunt uit de muziekliteratuur. Hoewel de werken heel verschillend
zijn van karakter is de overeenkomst dat in beide gevallen de ogenschijnlijk eenvoudige structuur de basis vormt voor een intense diepgang. De sonore en plechtige klank van de vier saxofoons draagt hier
uiteraard in niet geringe mate aan bij.

   Aurelia Saxofoon Kwartet

 

 

7 februari 2016 | aanvang: 11.30 uur

Het internationale Liszt Pianoconcours in Utrecht wordt eens per drie jaar gehouden. Bij de laatste editie in 2014 was de in Georgië geboren jonge pianiste Mariam Batsashvili de verrassende maar terechte winnaar. Uit het juryrapport: “Mariam excelleerde door een grootse verfijning in haar spel en haar poëtische en transparante toon”. In de Kapel staat naast uiteraard Franz Liszt ook werk van Bach, Beethoven en Bartók op het programma.
Mariams carriére heeft ook internationaal een grote vlucht genomen waardoor zij slechts een enkele maal in Nederland te horen is. De Kapel is er daarom trots op haar te kunnen presenteren.

Liszt, Bach en Beethoven

voor een voorproefje klikt u op https://www.youtube.com/watch?v=-ik5wzFVaA0

Pianorecital door Mariam Batsashvili

 

 

Nieuwjaarsconcert (extra concert)

10 januari 2016 | aanvang: 11.30 uur

  

Trio Not’a Trio & Duo Jørgensen en de Leuw

Klassieke muziek is in de Kapel nooit saai of voorspelbaar. Dat geldt zeker voor de nieuwjaarsconcerten
waarbij altijd meerdere muziekstijlen worden gepresenteerd die soms wel heel veel van elkaar verschillen. 2016 begint daarom met een concert door een internationaal klarinet-trio. De uit Italië, Spanje en Polen afkomstige musici laten Mozart swingen op de meest uiteenlopende klarinetten waarbij theater en humor een belangrijke rol spelen. Het podium wordt in dit concert gedeeld met een andere niet alledaagse combinatie: theremin en harp. Hoewel Bach dat eerstgenoemde instrument natuurlijk nooit heeft gekend, leent de theremin zich verrasend goed om zijn muzikale genialiteit tot uiting te laten komen.
Uiteraard spelen ook nu alle musici weer gezamenlijk enkele stukken waardoor het publiek getuige kan zijn van een absoluut éénmalige muzikale happening. Met recht een uniek concert.

voor een voorproefje klikt u op https://www.youtube.com/watch?v=LfFQQv2rLyg

 

 

13 december 2015

We wijzen u graag op een concert van Quatre Bouches op 19 december a.s. om 20.00 uur in Kasteel Hackfort, Baakseweg 8 bij Vorden. Meer info over dit concert vindt u op: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/hackfort/activiteiten
 

Nowell   -   Vocaal ensemble Quatre Bouches

Het ensemble (sopraan, alt, tenor en bariton) brengt naast traditionele kerstliederen ook toegankelijk repertoire uit de 20e en 21e eeuw van o.a. Max Reger, Benjamin Britten en Samuel Barber. Rode draad in het concert is de vertelling van het kerstverhaal zoals dat is opgetekend door Freek de Jonge, sfeervol
geregisseerd door Annechien Koerselman. Begeleiding door pianist Wim Voogd.
Is het operette? Is het opera? Is het klassiek muziektheater? Dit concert is het allemaal tegelijk, maar is in de eerste plaats kerst met mooie muziek, humor en sfeer.

 

25 oktober 2015

De uit Engeland, Frankrijk en Nederland afkomstige vrouwen van het klassieke strijkkwartet Pavadita combineren in dit concert hun liefde voor de tango met die voor de Portugese fado. En met wie kan dat beter dan met zangeres Maria de Fatima. Maria, geboren in de arbeiderswijk Boavista (Lissabon), kwam op 21-jarige leeftijd naar Nederland waar ze inmiddels kan terugkijken op een geweldige carrière.
Een programma met muziek uit Lissabon en Buenos Aires, havensteden aan beide kanten van de oceaan. Een concert over heimwee, achterblijvende geliefden en de beste stuurlui die aan wal staan.

  

Stella Maris, muziek van over zee
Strijkkwartet Pavadita en fadozangeres Maria de Fatima

Voor het landelijke persbericht dat voor dit concert is gemaakt klikt u hier

voor een opname klikt u op https://youtu.be/7AZzVtTCpZQ

 

 

 

Staat het concert dat u zoekt niet in de bovenstaande agenda? Kijk voor extra concerten, overige activiteiten en concerten door derden (ons Gastvrije Podium) ook op de Kapelagenda. Informatie over andere activiteiten in de Kapel (bijv. concerten door derden) vindt u in de Kapelagenda op de pagina Overige activiteiten.

Tip:
's Ochtends een mooi concert in de Kapel, dan een eenvoudige of uitgebreide lunch in Eefde, Gorssel of Zutphen en daarna een bezoek aan de prachtige, deels middeleeuwse Zutphense binnenstad. Afsluitend een bokbiertje?

M.i.v. het seizoen 2013-2014 werkt de Kapel samen met Theater- en congrescentrum de Hanzehof in Zutphen. In het verlengde daarvan worden de concerten van de Kapel ook aangeboden in de brochure en op de website van de Hanzehof: www.hanzehof.nl.

De concerten in deze reguliere serie zijn altijd op de zondagochtend, beginnen om 11.30 uur en zijn rond 13.15 uur afgelopen. Indien niet anders vermeld bedraagt de entree € 17,50.
Adres Kapel: Mettrayweg 25, Eefde. (voor de route klik hier). Aanvullende informatie vindt u hier.
Kijk voor extra concerten, voor concerten die worden georganiseerd door derden en voor andere Kapel-activiteiten op overige activiteiten.

 

 
 

 
     

Ontwerp website Bart Mendelson                       Beheer: Webdesign Refresh